Atenție, români. Toți cei care stau la bloc trebuie să știe asta. Amenzile ajung și la 10.000 de lei. Cum e posibil?
Statul la bloc vine cu o mulțime de responsabilități, chiar dacă proprietarii nu-și dau seama. Există însă lege. Iar amenzile sunt destul de mari, dacă nu o respecți.
Din 2018, avem o lege care prevede și o serie de amenzi considerabile pentru cei care stau la bloc și încalcă diverse reguli. Legea nr. 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor a intrat în vigoare din septembrie 2018. Prevede amenzi de până la 10.000 de lei și e bine să nu ignori diversele reguli.
Legea 196/2018 are o listă destul de mare de contravenții. Le poți consulta aici. Pe listă e, de exemplu, „neconvocarea adunării generale, conform prevederilor prezentului act normativ”, „schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale” sau chiar „punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora”.
Cât de mari pot fi amenzile?
Alineatul 2 – dedicat contravențiilor – prevede la litera b că cea mai mică amendă poate fi de la 200 de lei până la 1.000 de lei. De exemplu, e pasibilă de amendă necomunicarea de către proprietar a modificării suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația financiară locală.
La litera a, de exemplu, sunt amenzile cuprinse între 500 și 3.000 de lei. De exemplu, punerea în pericol de către proprietari a integrității structurale a condominiului sau a altor proprietăți individuale, precum și a bunei funcționări a instalațiilor aferente acestora e pasibilă de amendă. Asemenea și neîncheierea de către administrator a asigurării pentru răspunderea civilă profesională a administratorului.
În fine, litera d prevede cele mai mari amenzi: între 5.000 și 10.000 de lei. În ceea ce te privește calitatea de proprietar, ești pasibil de sancțiune când schimbi destinația locuinței cu altă destinație fără să ai autorizațiile și aprobările legale. Tot pasibilă de amendă e și neexecutarea de către proprietar a lucrărilor de întreținere, reparații sau de înlocuire a elementelor de construcții aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalți proprietari.
În cazul în care vrei să faci vreun demers mai însemnat, e bine să consulți legea. Mai bine eviți o amendă, oricât de mică ar fi ea, decât s-o încasezi.